Turkije

Reisinformatie Turkije

Gaat u op reis naar Turkije, dan is het goed om u voor te bereiden. Dat draagt niet alleen bij aan de voorpret, maar geeft ook een rustig gevoel bij aankomst en voorkomt dat u voor ongewenste verrassingen komt te staan.

 

Vliegtijd naar Turkije

De meest populaire bestemmingen liggen op 3,5-4,5 uur vliegen vanuit Nederland.

Vaccinaties

Vaccinaties tegen DTP en Hepathitis A worden voor alle reizigers naar Turkije aanbevolen. Afhankelijk van waar u precies naar toe gaat en hoe lang de verblijfsduur zal zijn, komen daar mogelijk nog andere bij. Zie www.traveldoctor.nl of bel met uw plaatselijke GGD voor meer informatie.

Identiteitsbewijzen

Uw identiteitskaart of paspoort dient bij aankomst in Turkije nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Gaat u met de auto, dan is een paspoort verplicht. In dat geval dient u ook over een rijbewijs te beschikken, maar dat kunt u niet gebruiken als identiteitsbewijs.

Visum verplicht!

Turkije kent een visumplicht. Het meest praktisch is om dat al voor vertrek online aan te schaffen op www.evisa.gov.tr. Bij aankomst is ook mogelijk, maar dan loopt u de kans lang in de rij te moeten staan op de luchthaven. De kosten voor het visum bedragen € 15, de geldigheid is 90 dagen.

Taal

Het Turks is de algemene voertaal, maar in de Koerdische gebieden wordt Koerdisch gesproken. Op kleine schaal komen Armeens en Arabisch voor. In de toeristengebieden kunt u goed terecht met Engels en Duits, soms zelfs met Nederlands. De Turken waarderen het erg als u een paar woorden Turks spreekt.

Tijdverschil

Het hele jaar door bedraagt het tijdverschil met Nederland één uur. Binnen Turkije zijn er geen tijdverschillen.

Munteenheid en geldzaken

De munteenheid is de Turkse lira (TRY), maar op veel plaatsen kunt u ook met euro’s betalen. De actuele koers vindt u hier: www.xe.com. Overal in Turkije vindt u geldautomaten, waar u zowel lirasi als euro’s kunt opnemen. Met uw creditcard kunt u overal terecht, maar u moet wel een PIN code gebruiken. Het is verkopers niet toegestaan de commissie van de creditcard maatschappij extra op de rekening te zetten. Net zoals op veel andere plaatsen heeft de middenstand in Turkije moeite met het wisselen van grote coupures.

Belangrijke telefoonnummers

  • Net als in Nederland is het algemene alarmnummer 112. U belt dan naar een centrale waar u wordt doorverbonden met de specifieke hulpdienst die u nodig heeft.
  • Het nummer van de politie is 155.

Voltage en stekkers

Er zijn geen verschillen met Nederland, dus u kunt uw elektrische apparaten probleemloos gebruiken.

Water

Het wordt afgeraden om in Turkije kraanwater te drinken. In de regel zult u van consumptie niet ziek worden, maar waarom het risico aangaan? Bovendien smaakt en ruikt het niet lekker. Water in plastic flessen is overal te koop.

Medische zaken

Moet u tijdens uw verblijf naar een dokter, vraag dan naar een privé arts en liefst één die een taal spreekt waarin u kunt uitleggen wat u mankeert. Behalve van muggen en een enkele schorpioen zult u in toeristenoorden weinig last hebben van bijt- of prikdieren. Gaat u de natuur in, wees dan bedacht op slangen. Ze zijn niet agressief, maar bijten als ze zich bedreigd voelen. Gebeurt dat onverhoopt, stel u dan direct onder medische behandeling. Probeer een foto van de slang te maken met uw smartphone, zodat men kan bepalen welke type het is en wat voor anti-stof er nodig is voor de behandeling.

Hond of kat meenemen naar Turkije

Het is mogelijk, maar u moet er wel wat voor over hebben. De verklaring van de dierenarts betreffende de rabiësvaccinatie en de gezondheid dient te worden gelegaliseerd door de RVV. Vervolgens moet u deze 15 dagen voor vertrek laten legaliseren door een van de consulaten generaal van de republiek Turkije in Nederland. Voor de provincies Friesland , Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht is dat op het adres Keizerstraat 8, 7411 HG Deventer. Telefoon: 0570-688650. Voor de overige provincies is het adres Westblaak 2, 3012 KK Rotterdam. Telefoon: 010-2012000. De leges bedragen € 14. De mogelijkheid bestaat deze procedure schriftelijk en per post te doorlopen. Neem tijdig contact op met het betreffende consulaat, zodat u over de meest actuele informatie beschikt.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba