Turkije

Bezienswaardigheden Turkije

Een selectie van de mooiste bezienswaardigheden in Turkije. Zoals de kalkterrassen van Pammukale, het graf van Antochius en de opgravingen in Efeze.

 

 

Pammukale, kalkterrassen

Pamukkale is een stad in zuid-west Turkije. De stad is beroemd om de witte terrassen van travertijn, een sedimentair gesteente dat ontstaat door afzetting van het calciumcarbonaat dat aanwezig is in het water van de 17 warmwaterbronnen in het gebied. Deze unieke bezienswaardigheid beslaat een gebied van 2700m lang, 600m breed en 160m hoog. In deze natuurlijke bassins, met een watertemperatuur van 30 tot 95 graden Celsius, wordt al duizenden jaren gebaad. De oude Grieks – Romeinse en Byzantijnse stad Hierapolis werd hier gebouwd bovenop het witte “kasteel van katoen”. Pamukkale is een toeristische attractie van de eerste orde en staat op de Wereld Erfgoed Lijst.


Cappadocië / Göreme

U zult versteld staan van het onwereldlijke landschap in dit gebied! Het is zo’n 30 miljoen jaar geleden ontstaan, toen door vulkanische activiteit grote hoeveelheden tufsteen en erosiegevoelig materiaal werden afgezet. In de loop der tijd is het meeste daarvan weggesleten onder invloed van weer en wind. Wat nu resteert levert een landschap op met grillige rotsformaties, bizar gevormde tufsteenkegels en aardpyramides. In de zachte steen was het gemakkelijk om ruimtes uit te hakken die tot op de dag van vandaag als woning en anderszins worden gebruikt.


Openluchtmuseum en ballonvaart

In het Göreme Openluchtmuseum kunt u grotkerken bezoeken, waarvan de plafonds in de middeleeuwen door orthodoxe monniken zijn beschilderd met fresco’s. Een absoluut onvergetelijke ervaring is het maken van een ballonvaart boven het gebied, liefst bij zonsopgang. Ook Göreme staat op de Wereld Erfgoed lijst.


Graf van Antiochus op de berg Nemrut

De berg Nemrut ligt in het oosten van Turkije en is 2134m hoog. In 62 v. Chr. heeft koning Antiochus I Theos van Commagene op de top van deze berg een kegelvormig grafheiligdom laten bouwen, met aan weerszijden enorme standbeelden van ongeveer 9m hoog. Deze stellen niet alleen de koning voor, maar ook twee leeuwen, twee adelaars en diverse Griekse, Iraanse en Armeense goden. De hoofden van alle standbeelden staan tegenwoordig op een rij op de grond. Onbekend is of ze door aardbevingen of door vernieling van de rompen gescheiden zijn geraakt.


Efeze

Efeze is de best bewaarde klassieke stad aan de Middellandse Zee en misschien wel de beste plek op de wereld om gevoel te krijgen voor hoe het leven was in de Romeinse tijd. Als strategisch gelegen kustplaats was het de toegangspoort tot de Oostelijke wereld, die uitgroeide tot de tweede grootste stad in het Romeinse Rijk. Het had een christelijk heiligdom en was een van de zeven wonderen van de antieke wereld.

Opgravingen in Efeze

Dit grootste archeologische gebied van Turkije bevat veel goed bewaarde restanten uit de Griekse-Romeinse oudheid vanaf ongeveer 1100 jaar voor Christus. Om er een paar te noemen: de tempel van Artemis, Herculespoort, de tempel van Hadrianus, Odeon van Efeze, tombe van de apostel Johannes, de bibliotheek van Celsus en de poort van Mazaeus en Mithridates.


Sümelaklooster

Het Sümelaklooster is gebouwd tegen een steile rotswand in het Ziganagebergte niet ver van de Zwarte zee. Het klooster bevindt zich in het nationale park Altindere en ligt op een hoogte van zo’n 1200 meter. De rotskerk in het klooster is van binnen en buiten volledig bedekt met fresco’s. Het klooster is gesticht in het jaar 386.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba