Turkije

Klimaat Turkije

Weer TurkijeHet klimaat in Turkije en de verschillen per zone. Klimaatinfo.

 

 

 

 

Klimaat Turkije

Turkije heeft meer dan één klimaattype. Door de grootte van het land, de verschillende landschappen, de bergen en de invloeden vanaf zee heeft het land verschillende klimaatzones. De zuidkust het meest aantrekkelijke gebied om naar toe gaan. In de zomer is het er warm en droog met temperaturen die tot rond de veertig graden kunnen oplopen.

Klimaatzones

In de zomer is het in het gehele land droog en warm tot heet, maar in de winter zijn de verschillen groot. Het grootste deel van Turkije ligt op een hoogvlakte van meer dan 1100m boven zeeniveau en de bergketens langs de noord- en zuidkust rijzen daar nog 3 tot 4 kilometer bovenuit. Dat zorgt voor een landklimaat in het oosten en midden van het land met bittere kou in de winter. De gebieden langs de middellandse zee hebben een mediterraan klimaat. De noordkust heeft een gematigd zeeklimaat.

Weer Turkse Rivièra

De zuidkust is door de hoge bergen en de warme Middellandse zee beter beschermd tegen de kou. De beste temperaturen vindt u daarom aan de Turkse Rivièra. De Zwarte zee kust heeft een vochtig zeeklimaat met gematigde temperaturen. Neerslag valt vooral in de winter, aan de kusten als regen en op de hoogvlakte in de vorm van sneeuw.

Weer Turkije in de winter

In de winter beschermen de bergen tegen de koude noordelijke winden en ook het warme zeewater draagt eraan bij dat het nooit echt koud wordt. Daardoor kan het weer er ook in de winter aangenaam zijn, al kan het in dat seizoen ook flink regenen. Wie in de winter naar Istanbul wil gaan, moet er rekening mee houden dat het er echt koud kan zijn. Een warme jas is dan echt aan te raden.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba