Turkije

Over Turkije

Turkije informatieInformatie over het land Turkije, de hoofdstad, taal en het landschap.

 

 

 

Turkije

Turkije is bijna 21 keer zo groot als Nederland. Het ligt aan het meest oostelijke gedeelte van de Middellandse zee. Een klein gedeelte ligt in Europa. Het Europese deel wordt van het veel grotere Aziatische deel gescheiden door de zeestraat Bosporus, die de Middellandse zee verbindt met de Zwarte zee. Daardoor is Turkije een van de weinige landen op aarde die op twee continenten liggen. Hetzelfde geldt voor de miljoenenstad Istanbul, die op beide oevers van de Bosporus ligt. Een bijzonderheid is dat veel eilanden aan de Turkse westkust, zoals Rhodos, Kos en Samos, bij Griekenland horen. Verwikkelingen in de lange en bewogen geschiedenis van beide landen zijn daarvan de oorzaak. In het oosten, tussen de Middellandse zee en de Zwarte zee, deelt Turkije grenzen met achtereenvolgens Syrië, Irak, Iran, Azerbaidzjan, Armenië en Georgië. In het westen grenst Turkije aan Bulgarije en Griekenland.

Hoofdstad Turkije

Hoewel Istanbul de grootste stad van het land is, is Ankara tegenwoordig de hoofdstad. 

Taal Turkije

Het Turks is de algemene voertaal, maar in de Koerdische gebieden wordt ook Koerdisch gesproken. In de toeristengebieden kunt u probleemloos terecht met Engels en Duits. Misschien niet bij iedereen als u de weg wilt vragen, maar zeker wel bij de receptie van uw hotel, als u iets wilt bestellen in een restaurant of iets wilt kopen in de bazaar. Aangezien ook veel in Nederland opgegroeide kinderen van Turkse immigranten terugkeren naar Turkije om daar in de toeristenindustrie iets voor zichzelf op te bouwen, kan het maar zo gebeuren dat u ook met Nederlands terecht kunt. Vrijwel alle Turken zijn aanhangers van de soennitische stroming van de Islam.

Landschap Turkije

Het meest westelijke deel van Turkije is heuvelachtig, maar naar het oosten toe rijst het bergachtige hoogland van Anatolië al snel op tot een hoogte van ongeveer 1100m boven zeeniveau. Deze hoogvlakte ligt als het ware ingeklemd tussen een aantal bergketens. Deze lopen min of meer parallel aan de kustlijn van zowel de Middellandse- als de Zwarte zee. De Agri Dagi of Ararat is met 5166m de hoogste berg van Turkije en ligt in het oostelijke Taurusgebergte.

Etniciteit en religie

Turkije is een smeltkroes van volken. Oorzaak daarvan is dat dit gebied met z’n ligging aan zee tussen Europa en Azië, het aangename weer en relatief goede vruchtbaarheid door de geschiedenis heen voor rondtrekkende stammen erg aantrekkelijk is geweest als vestigingsgebied. Ongeveer 75% van de bevolking bestaat uit Turken, terwijl de Koerden met ca. 15% de tweede plaats innemen. Het resterende gedeelte bestaat uit een groot aantal kleine minderheden.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba