Turkije

Bezienswaardigheden Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul

Istanbul heeft vele mooie bezienswaardigheden. Wilt u een overzicht, bekijk dan deze pagina met alle bezienswaardigheden en korte beschrijving op een rijtje.

 

 

 

Istanbul Bezienswaardigheden - Hagia SophiaHagia Sophia Istanbul

De gigantische Ayasofya is gebouwd als kerk door de zesde eeuwse Byzantijnse keizer Justinianus. Gedurende 1000 jaar was dit het grootste gebouw in de christelijke wereld. Na de val van Constantinopel in 1453 werd het gebouw een moskee en is als zodanig gebruikt tot 1935. In dat jaar werd het een museum. De benedenverdieping is vrijwel leeg, maar de wanden en plafonds van de galerijen zijn rijkelijk gedecoreerd met prachtige fresco’s en mozaïeken.


Istanbul Bezienswaardigheden - Blauwe MoskeeBlauwe Moskee Istanbul

Direct tegenover de Aya Sofia en daarvan gescheiden door een parkje staat de 17e-eeuwse Sultan Ahmed Moskee. In de regel wordt deze de Blauwe Moskee genoemd en is een van de weinige moskeeën in de wereld met zes minaretten. De naam verwijst naar de 20.000 blauwe Iznik tegels met verschillende tulpmotieven die zijn gebruikt om de wanden te versieren.


Istanbul bezienswaardigheden - Topkapi PaleisTopkapi Paleis Istanbul

Als er iets de absolute must is, die u bij een bezoek aan Istanbul niet mag overslaan, dan is het ongetwijfeld het Topkapi Paleis. Het was de thuisbasis van generaties sultans en hun vrouwen, die verbleven in de legendarische harem. Het paleis bestaat uit een grote verzameling gebouwen met binnenplaatsen die voorzien zijn van weelderig groen. Niet alleen de collectie kroonjuwelen is indrukwekkend, hetzelfde geldt ook voor de enorme keukens. Het terras aan de zeekant biedt een droomuitzicht over de Zee van Marmora, de Bosporus en de Gouden Hoorn. De geheimzinnige harem bestaat uit een wirwar van rijk betegelde kamers rond een juweel van een Turks bad.


Istanbul bezienswaardigheden - Basilica Cisterne

Basilica Cisterne Istanbul

Deze unieke constructie bevat de ondergrondse wateropslagplaats van het oude Byzantium en dateert uit de zesde eeuw. Bovengronds ziet u slechts het plafond dat op 336 zuilen rust. Als u hier binnen gaat, laat u het zonlicht en de hectiek van de stad achter u en komt in een smaakvol verlichte oase van rust. Soms is er muziek. In vroeger tijden werd het water via een aquaduct van ver aangevoerd. Bekijk het omgekeerde stenen hoofd van Medusa dat de basis vormt van een van de zuilen. Een bezoek is echt een onvergetelijke ervaring.


Istanbul bezienswaardigheden - Grand BazaarGrand Bazaar Istanbul

De Grand Bazaar (Turks: Kapalıçarşı) is een van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld. Kort na de verovering van de stad door de Turken werd met de bouw begonnen en zes jaar later was het klaar. Het is een enorm complex met tientallen straten, duizenden winkeltjes en honderdduizenden bezoekers per dag. Dit is winkelen in een nieuwe dimensie.


Bezienswaardigheden Istanbul - Sulimaniye MoskeeSuleymaniye Moskee Istanbul

Deze moskee is ontworpen door de beroemde Ottomaanse architect Sinan voor Suleiman de Grote en wordt algemeen beschouwd als de mooiste van de 42 nog bestaande moskeeën die hij ontwierp in Istanbul. Vooral vanaf de Galata brug heeft u een geweldig uitzicht op dit complex dat de historische skyline van de oude stad bepaalt. Enkele jaren geleden is de moskee gerestaureerd. Bijzonder is dat de moskee is omgeven door bijgebouwen met een sociale functie, zoals een ziekenhuis, een bibliotheek, een hamam en enkele religieuze scholen.


Bezienswaardigheden Istanbul - Domabahce Paleis

Dolmabahçe Paleis Istanbul

Dit 19e eeuwse paleis ligt wonderschoon te midden van tuinen aan de oever van de Bosporus. In tegenstelling tot het veel oudere Topkapi paleis is het Europees van architectuur en erg luxueus ingericht. Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bracht er zijn laatste levensjaren door tot zijn dood in 1938. Chorakerk Evenals de Ayasofya is dit hedendaags museum gebouwd als kerk en door de Ottomanen veranderd in een moskee. Het is een van de beste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst. De muren en plafonds zijn uitbundig versierd met schitterende mozaïeken en adembenemende fresco's. Het gebouw staat in een buurt met gerestaureerde Ottomaanse houten huizen, die in mooie pastelkleuren zijn geschilderd.


Istanbul bezienswaardigheden - Galata TorenGalata toren Istanbul

Het waterrijke Istanbul vraagt erom, vanuit de hoogte bekeken te worden. De beste gelegenheid daartoe biedt het balkon op de Galata-toren in Beyoglu, het moderne deel van het oude Istanbul. In de tijd vóór de republiek was dit het enige gedeelte van de stad waar buitenlanders zich mochten vestigen. De toren dateert van 1348.


Istanbul bezienswaardigheden - Chora kerkChora Kerk Istanbul

Evenals de Ayasofya is dit hedendaags museum gebouwd als kerk en door de Ottomanen veranderd in een moskee. Het is een van de beste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst. De muren en plafonds zijn uitbundig versierd met schitterende mozaïeken en adembenemende fresco's. Het gebouw staat in een buurt met gerestaureerde Ottomaanse houten huizen, die in mooie pastelkleuren zijn geschilderd.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba