Turkije

Over Alanya

Alanya vakantieAlanya is een van de bekendste toeristische centra van Turkije, ongeveer 130km ten zuid-oosten van Antalya.

 

 

 

De stad ligt op de smalle kuststrook tussen de Middellandse zee en de uitlopers van het Taurus gebergte, in het gebied dat de Turkse Rivièra wordt genoemd. Op deze plek langs de kust steekt een schiereiland met steile rotsen tot 250m hoog enkele kilometers de Middellandse zee in. Dit uiterst strategische gelegen cadeautje van de natuur maakte het in een ver verleden aantrekkelijk voor mensen om zich hier te vestigen. Op de rotsen werden verdedigingswerken gebouwd en aan de landzijde groeide een kleine havenstad langzaam uit tot een stad met nu 105.000 inwoners.

Stranden, winkels, bars en restaurants Alanya

Aan weerszijden van het schiereiland liggen zandstranden. Aan de westkant het Cleopatrastrand en aan de oostkant het Bougainvilleastrand dat ook ooststrand wordt genoemd. De haven en het oude centrum liggen aan de oostkant. Hier vindt u langs de promenade en in de straatjes een enorm aantal winkels waar u naar hartelust kunt shoppen. Vooral typisch Turkse producten als tapijten en leren kleding zijn populair. Overdag is het hier vrij rustig, pas als de hitte van de dag na zonsondergang verdwijnt komt het leven hier op gang. Ook de vele restaurants, barretjes en terrassen die in dit gedeelte van de stad gevestigd zijn dragen bij aan een gezellig straatbeeld. De kenmerkende geur van barbecue en de klanken van Turkse muziek maken de sfeer compleet.

Geschiedenis Alanya

Al vanaf de oudheid is er een nederzetting op deze plaats, maar de stad kwam pas goed tot ontwikkeling in de middeleeuwen. In 1221 kwam het gebied onder controle van de Seljoeken onder sultan Alaeddin Kayqubad I en Alanya werd de hoofdstad van hun rijk. Dat was aanleiding voor grootschalige uitbreiding en versterking van de verdedigingswerken. Daarbij werd de nog steeds bestaande achtkantige rode toren Kizil Kule gebouwd, een overdekte scheepswerf aangelegd, stadsmuren vergroot en de burcht uitgebouwd tot een enorme vesting. Buiten de stadsmuren liet Alaeddin ook paviljoens en tuinen aanleggen.

Omgeving Alanya

Vruchtbare grond en de permanente aanvoer van voldoende water uit de bergen zorgen voor een uitbundige vegetatie. Er zijn boottochtjes mogelijk op de rivieren, er kan gezwommen en gepicknickt worden en natuurlijk zijn er terrassen en restaurants aan het water. Het is een belangrijk tuinbouwgebied, waar behalve groenten avocado’s, sinaasappels, mandarijnen, citroenen, aardbeien en bananen worden verbouwd.

Luchthavens Alanya

Toeristen met bestemming Alanya maken gebruik van twee luchthavens. De grootste met de meeste vluchten is die nabij Anthalya, ongeveer twee uur rijden. De andere is Gazipasa Airport, ten oosten van Alanya met slechts 30 minuten reistijd.

Vakantie Turkije

 Vakantie Turkije - Sunweb Turkije Vakantie - Arke  Turkije vakantie - Kras 
Turkije Vakantie - WTC  Vakantie Turkije - VakantieDiscounter   Turkije vakantie - Vakantiexperts
 Vakantie Turkije - Prijsvrij Vakantie Turkije - VakantieStunt   Vakantie Turkije - Jiba